μνημία πρεσπεςμνημία πρεσπες

Σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το ξενοδοχείο Mimallones, υπάρχουν πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία που είναι διάσπαρτα ανάμεσα στα χωριά και την ύπαιθρο των Λιμνών Πρεσπών. Αυτά τα ιστορικά και ιερά μνημεία αποδίδουν φόρο τιμής στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και είναι τέλεια συμπληρωματικά προς την εξαιρετική φυσική ομορφιά της περιοχής.

Εκκλησίες της Πρέσπας:
Από τις βυζαντινές επαρχίες της βόρειας Ελλάδας η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική που συνδέεται με τα οχυρά και τα μοναστικά κέντρα της περιοχής άρχισε να εξαπλώνεται στις κεντρικές περιοχές των Βαλκανίων.

Το πιο διάσημο μνημείο είναι η τριώροφη Βασιλική του Αγίου Αχίλλειου στο νησί με το ίδιο όνομα στη Λίμνη Μικρών Πρεσπών. Χτίστηκε από τον τσάρο Σαμουήλ τον 10ο αιώνα κατά τη διάρκεια της πρώτης βουλγαρικής αυτοκρατορίας και πιστεύεται ότι θάβεται στο αίθριο.

Άλλες αξιόλογες εκκλησίες στην περιοχή περιλαμβάνουν:
Εκκλησία του Αγίου Γερμανού, 11ος Γ – Αγ. Γερμανός
Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. 12ο Γ – Πύλη
Εκκλησία της Υπαπαντής, τέλη 14 / αρχές 15ου αι. – Λάιμος
Ναός Αγίου Νικολάου, 16ος Γ – Πλατύ
Μονή της Παναγίας της Πορφυράς, 16ος Γ – Αγ. Αχιλλέως

Ερημητήριο:
Μερικά από τα πιο μοναδικά μνημεία της Πρέσπας είναι τα ασκητικά σκηνικά που θυμίζουν την παρουσία μικρών μοναστικών κοινοτήτων και ερημιτών στην περιοχή με την πάροδο των χρόνων. Υπάρχουν εκδρομές από το χωριό Ψαράδες για να δείτε τρία σχολεία (13ος – 15ος αι.) – Μεταμόρφωση, Μικρή Ανάληψη και Παναγία Ελεούσα – και οι τοιχογραφίες που διατηρούνται πάνω σε βράχους πάνω από τη Μεγάλη Πρέσπα.

μνημία πρεσπεςμνημία πρεσπες